top of page

B

Blog pagina

Gezond?

Wat is nu nog echt gezond?

In een tijd waarin tegenstrijdige stromen van informatie je overspoelen is een antwoord hierop vinden lang niet altijd even eenvoudig. Iedereen heeft er een mening over en niemand lijkt het met elkaar eens te zijn. Iedereen wil gezond zijn en de meeste mensen proberen gezond te eten, maar dat valt niet altijd mee.

Daar komt nog bij dat wat gezond is voor de een helemaal niet zo goed blijkt te zijn voor een ander. Voeding is een individuele aangelegenheid en wordt het beste aanpast op de persoon. Op je persoonlijke aanleg om klachten te ontwikkelen, maar ook de voorkeur van smaak. Want eten moet vooral lekker blijven en een aangename ervaring zijn.

Verder ben ik van mening dat je het wiel helemaal niet opnieuw uit hoeft te vinden. Voor wijsheid over voeding kun je gerust te raden gaan bij onze voorouders die niet zoveel chronisch zieke en zwakke mensen voortbrachten als wij op dit moment. Herstellen van oude tradities is voor mij leidend geworden in mijn zoektocht naar een antwoord op de vraag wat gezonde voeding is. Ik baseer mij dan ook veelal op het werk van Weston A. Price die gezonde natuurvolkeren bezocht om te onderzoeken waarom zijn in zulke uitmuntende fysieke en mentale gezondheid verkeerde en zijn bevindingen heeft opgeschreven in zijn fantastische boek Voeding en Fysieke Degeneratie. Tip om die eens te huren bij de Bibliotheek of gewoon aan te schaffen voor in je kast. 
 

 Zorg dat de basis van je maaltijd bestaat uit de beste ingrediënten die de natuur te bieden heeft.

Goede basis ingredienten

Wat moet ik nu eten?

Eet wat je smaakt en houdt rekening met de volgende richtlijnen:

  • Schrap zoveel mogelijk bewerkte voeding oftewel voedingsproducten uit je menu.

  • Kies voor kwaliteit! en kies voor biologische voeding en streekproducten: kijk hier voor adressen.

  • Vermijd geraffineerde suiker! Gebruik beperkt koudgeslingerde honing, palmsuiker of molasses.

  • Vermijd geraffineerd zout, gebruik Keltisch zeezout, dit bevat zeer veel mineralen.

  • Gebruik goede vetten: avocado’s, extra vierge olijfolie, koudgeperste noten olie, biologische vierge kokosolie en rode palmolie en volle rauwmelkse zuivel  (yoghurt, kwark, kefir, boerenkaas), eigeel of niervet/reuzel (van grasgevoerde dieren).

  • Vermijd margarine en kies voor roomboter.

  • Bak op hoge temperatuur altijd in verzadigde vetten zoals kokosolie, palmolie, ghee (geklaarde roomboter) of ossenwit niervet/reuzel.

 

Mijn twee absolute favoriete onderdelen, superfood voor de darmen

Andere Toppers

  • Gebruik (Keltisch) zeezout of biologische bouillon(zelfgemaakt) als smaakmaker

  • Vul je voedingspatroon aan met hoogwaardige kwaliteit (biologische) eiwitten, zoals eieren van kippen die buitenlopen, grasgevoerd vlees, wilde vis, volle kwark, yoghurt en wat ongebrande noten, zaden en pitten (geweekt).

  • Voeg verse tuinkruiden toe aan je gerechten, deze zitten boordevol werkzame stoffen, vitaminen en mineralen en zijn heel smakelijk.

  • Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde granen, gebruik bij voorkeur quinoa, boekweit, basmatirijst en gierst, eventueel teff, kamut, amarant, rogge, spelt en zorg dat deze op de juiste wijze zijn geprepareerd (kiemen, fermenteren bv dmv zuurdesem).

  • Gebruik zuur fruit, zoals zure appelen, bosbessen, kiwi, rode bessen, cranberry’s, bramen en frambozen.

  • Maak gebruik van kleur in je gerechten door kleurrijke groenten en fruit, bloesem en kruiden toe te voegen.

  • Als je voor vlees of vis kiest zorg dan dat je (biologisch) grasgevoerd vlees * kiest of voor wilde vis met msc logo.

  • Vervang pasta en brood door meer groenten.

  • Maak gebruik van seizoensgroenten  en fruit

zie recepten pagina voor praktische uitwerking.

 *Grasgevoerd vlees: Dit zijn de dieren die in natuurgebieden leven waarvan het overschot aan stiertjes wordt geslacht. Runderen die in natuurgebieden grazen, waarvan dus de kalfjes altijd bij hun moeder hebben gedronken. Zij worden niet  bijgevoerd met krachtvoer, granen, soja en er wordt geen antibiotica gebruikt. Dit is wat we 100% grasgevoerd vlees kunnen noemen.

Hoe blijf ik op een gezond gewicht?

Steeds meer mensen kampen met overgewicht en ontwikkelen bijbehorende klachten. Of dat nu emotionele problemen zijn of lichamelijke er lopen een heleboel mensen rond die graag een paar kilo’s kwijt willen raken. Er zijn ontzettend veel diëten waar je uit kunt kiezen. Ik geef echter de voorkeur aan veranderingen van het eetpatroon, zodat er ook een blijvend resultaat zal zijn. Wanneer je in kleine stappen je eetpatroon aanpast met mijn adviezen zul je geleidelijk aan een stabiel gewicht bereiken welke bij jou past.

Het wordt steeds duidelijker dat er een verband bestaat tussen gezondheid en voeding. Bepaalde voedingsmiddelen, of toevoegingen aan voedingsproducten maken je ziek. Ook hier geldt weer dat het een individuele aangelegenheid betreft. Niet iedereen heeft last van voedselallergieën of is gevoelig voor kunstmatige toevoegingen. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat naarmate de voeding die je tot je neemt die natuurlijker, gezonder is en beter bij je past, de vitaliteit ook zal toenemen.

Voeding en gezondheid

Hoe is het met jouw gezondheid gesteld?

 

Heb je genoeg energie en voel jij je lekker in je lichaam?

Of:

Heb je vage klachten?

Ben je wat neerslachtig?

Heb je pijn in je gewrichten?

Allergieën?

Huidklachten?

Vaker buikpijn en darmklachten?

Gaat je zicht achteruit?

 

Wat kun je doen?

Er is gelukkig heel veel dat je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Met de 3 gratis tips in dit ebook maak je een goed begin voor een gezondere basis.

BONUSSS:

Download hier mijn 3 gratis tips aan jou

Wil je graag hulp hoe jij jezelf gezond kunt aanpakken? 

En wil je leren hoe je dit alles voor jouzelf kunt berekenen?

bottom of page