top of page
Alle video's

B

Blog pagina

Groenten vs Junkfood

Goede voeding is belangrijk voor iedereen.
Het voorziet je lichaam van voedingsstoffen en energie die nodig zijn om optimaal te functioneren. voor sporters is goede voeding extra belangrijk omdat het direct invloed heeft op de sportprestaties.

Perfecte voeding vóór, tijdens en ná de training


In deze blog leg ik je uit wat je vóór, tijdens en na de training het beste kunt eten. Maar om de basisregels van de sportvoeding te kunnen volgen,  je eerst begrijpen hoe de stofwisseling in grote lijnen functioneert.

Groenten zijn rijk aan vitaminen en mineralen . Ze geven je stabiele, efficiënte energie, ondersteunen je celstofwisseling, je spijsvertering en je immuunsysteem 
en waarom voel je dat in je dagelijkse energie.

Groenten geven je veel voedingswaarde per calorie. En dat komt door dat ze volzitten met vitamine. Dus je krijgt brandstof (calorien) mét bouwstoffen.
In tegenstelling tot snacks of junkfood (ook calorien) waar je vooral suikers/vetten krijgt zonder voedingsstoffen.

Groenten zitten vol: Vitamine C, B-vitamines, magnesium, ijzer, kalium, enz. Die zijn nodig voor de energieproductie in je cellen.

Ook zijn groenten een betere werking voor je darmen tov van junkfood. Want ze bevatten vezels. Vezels uit groenten voeden je darmbacteriën (microbioom), wat leidt tot:
-Minder ontstekingen (laaggradige ontstekingen kunnen je moe maken en puisten geven)
-Betere opname van voedingsstoffen
(opname van vitaminen/mineralen) → dussss, minder bouwstoffen voor energieproductie.
-Minder “energielekken” via je immuunsysteem. Want wat is een energielek: de onnodig energie verbruik in je lichaam die je imuunsysteem gebruikt dooe continue “aan te staan” om chronische (laaggradige) ontstekingen te voorkomen. Dat kost veel energie, ook al voel je het niet direct als ziekte, waardoor jij je moe, traag of uitgeput kunt voelen, zelfs als je genoeg eet of slaapt.
Want een verstoorde darmflora vraagt veel energie om te reguleren.

Onze stofwisseling is de basis voor alle processen in ons lichaam.

Niet alleen de spijsvertering, maar ook ademhaling en het omzetten van jouw eten in energie. Bij de stofwisseling worden bestanddelen van voedingsstoffen in onze lichaamscellen verwerkt en omgezet.  Hoe het trainen gaat, is dus afhankelijk van hoe goed de stofwisselingsprocessen in ons lichaam verlopen.

Vandaar dat de coaching van sport-trajecten wat nauwkeuriger komt kijken.

In het spijsverteringsstelsel wordt voedsel afgebroken en tot voedingsstoffen die via het bloed wordt opgenomen. Om die reden geld het dus ook simpel:

 slechte voeding erin-> slechte voeding in het bloed> hier krijgt het lichaam geen energie van met mogelijk zelfs ontstekingen als gevolg (denk o.a. aan puistjes).

Jouw spijsvertering is het proces waarbij voedingsstoffen worden vrijgemaakt,. opgenomen en omgezet in energie en bouwstoffen voor je lichaam.  Tijdens de spijsverteirng worden voedingsstoffen afgebroken tot hun bouwstenen: Koolhydfraten tot glucose, frvtuose en glatose, eiwitten tot aminozuren en vetten tot vetzuren en glycerol.  N de spijsvertering begint de stofwisseling. hierbij worden de opgenomen voedingstoffen in je cellen verder wverwerkt./ Deze voedingsstoffen fungeren ls energiebron voor het lichaam. een groot deel vn deze energie wordt gebruikt om je spieren te laten functioneren. 


SPIJSVERTERING

Wat je vóór en na de training moet eten

En welke voedingsstoffen verbeteren mijn prestaties? 
Want als je je niet goed voedt, zul je nooit optimaal kunnen presteren en de gewenste sportieve successen kunnen halen. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je bij sommige trainingen licht in je hoofd werd of wel eens getraind op een te volle buik. Dat zat je in de weg, en voelde jij je niet optimaal energiek. Dit kwam dus door je spijsvertering en mogelijk het tijdstip van je ook je voeding inname.
 
Ik leg je uit wat wat voedingsstoffen eigenlijk zijn en uit bestaan.


koolhydraten

Koolhydraten zijn de voornaamste energiebronnen bij de sportvoeding. Daarbij kan het lichaam slechts een beperkte hoeveelheid van deze voedingsstof beschikbaar houden in het glycogeendepot.

Bijzonder waardevol zijn de ‘goede’ koolhydraten met een lage glycemische index (GI). Dit betekent dat zij de bloedsuikerspiegel niet al te sterk laten stijgen, maar toch over een langere periode ons lichaam van veel energie voorzien. Deze koolhydraten zitten, onder andere, in volkorenbrood, volkoren pasta en peulvruchten.

Producten uit wit meel of suiker leveren ‘slechte’ koolhydraten. Op de duur maken zij ons dik en leveren slechts kortstondig veel energie.

Brood dat rijk is aan koolhydraten is een ware energieleverancier.

Net als koolhydraten, zijn ook vetten energieleveranciers. Omdat vet, in vergelijking met de andere twee voedingsstoffen, het langzaamste wordt verteerd, moet je in principe vetrijke maaltijden vóór de training vermijden. Als je lichaam op het voetbalterrein voornamelijk bezig is met de vertering, neemt het prestatieniveau automatisch af.

Met name de meervoudig onverzadigde vetten, zoals de Omega-3 en Omega-6 vetzuren nemen een bijzondere plaats in bij de voedingsstoffen omdat ze hart en bloedsomloop versterken. Deze stoffen zijn vooral te vinden in koudwater vis, zoals zalm en makreel, en in plantaardige olies.

Zalm is goed voor het hart.


VETTEN

Een voldoende toevoer van eiwit wordt bij de sport vooral geassocieerd met de opbouw van spierweefsel. Maar ook als je geen spieren wilt opbouwen, is deze voedingsstof nodig voor de regeneratie van belast spierweefsel en moet dan ook in toereikende mate voorkomen in het voedingsschema van recreatieve sporters.

Eieren, mager vlees, melkproducten, maar ook peulvruchten zijn voorbeelden van waardevolle eiwitbronnen.

Melkproducten helpen bij de opbouw van spierweefsel.


PROTEINE

Wil je nu weten wat je bijvoorbeeld kunt eten voordat je een workout gaat doen? Op de volgende pagina heb ik een voorbeeld van een dagmenu

average rating is 3 out of 5, based on 150 votes, Coaching reviews

Lees reviews

bottom of page